Politiek

NRC adviseur medische ethiek aug 2017

Als tiener raakte ik geïnteresseerd in maatschappelijke en politieke vraagstukken. Thuis werd aan de keukentafel regelmatig gediscussieerd over het Paarse kabinet. Toen ik ging studeren in Leiden ben ik lid geworden van D66 vanwege haar baanbrekende houding ten aanzien van ethische kwesties, zoals euthanasie, onderzoek met embryo’s, homohuwelijk. De moed om te vernieuwen, het verstand om de consequenties te doordenken, oog voor de gevoeligheden van anderen: dat is wat me aansprak en nog steeds aanspreekt in D66. Ik studeerde destijds theologie en politieke wetenschap aan de Universiteit Leiden, en sindsdien is D66 een rode draad in mijn leven: als student liep ik stage bij het wetenschappelijk bureau van D66 (nu de Van Mierlo Stichting) en was ik fractiemedewerker van D66 Leiden, als promovendus in de medische ethiek was ik deelnemer en voorzitter van Route66, daarna schreef ik mee aan verkiezingsprogramma’s en van 2011-2015 was ik voorzitter van D66 Utrecht. Sinds juni 2015 ben ik namens D66 lid van de Eerste Kamer der Staten Generaal. Mijn portefeuilles zijn volksgezondheid, medische ethiek, privacy & databescherming, prostitutie, familierecht.

Politiek Annelien

Kan je als wetenschapper wel politiek actief zijn?

Wetenschap en technologie raken steeds meer vervlochten met politiek, ethiek en samenleving. De wetenschap is vermaatschappelijkt en de maatschappij verwetenschappelijkt. Besluitvorming ter verbetering van de kwaliteit van leven op welk niveau dan ook is gebaat bij die vervlechting. Dat vraagt mensen die zich op verschillende terreinen thuis voelen: geen differentiatie maar integratie. Samenwerking door de disciplines en domeinen heen.

Biotechnologie bijvoorbeeld doorkruist alle domeinen van ons bestaan: als mensen praten over het gekloonde schaap Dolly of over een nieuwe indicatie voor Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (embryoselectie) worden technische debatten moeiteloos afgewisseld met ethische, politieke, juridische, levensbeschouwelijke en economische inzichten over wat goed of gezond leven is. Biotechnologie houdt zich niet aan de scheiding der machten. Ik denk dat maatschappelijk en politiek geëngageerde wetenschappers goed in staat zijn om dergelijke complexe wetenschappelijke ontwikkelingen te bestuderen, mits ze zich voortdurend bewust zijn van en transparant zijn over hun rol en positie.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: